JoAnn Culbertson

Nieuws uit Praag: Salesforce-inzichten van Czech Dreamin' 2024

24 mei 2024

Op vrijdag 17 mei had ik het genoegen om deel te nemen aan Czech Dreamin', een Salesforce-conferentie voor de gebruikersgemeenschap in Europa. Opgericht in 2019, is het uitgegroeid tot het toonaangevende Salesforce-evenement in Praag, met een onvergetelijke mix van leerervaringen, boeiende activiteiten en netwerkmogelijkheden. Hier volgen enkele persoonlijke reflecties op deze inspirerende dag.

Keynote speaker Domenique Sillett Buxton, aka Astro's Mom, gaf een inspirerende lezing over hoe Astro en de andere mascottes tot stand kwamen en in de afgelopen 10 jaar zijn geëvolueerd. Ze gaf een inkijk in het scheppingsproces van de populaire figuurtjes en herinnerde ons eraan dat 'No one trailblazes alone'.  Dat was vooral voor mij herkenbaar. Ik begon mijn carrière bij Salesforce min of meer per toeval als admin en leerde mezelf om het systeem te gebruiken. De eerste Dreamforce die ik in 2006 bijwoonde was erg inspirerend en deed me beseffen dat ik niet 'gewoon' een systeembeheerder was, maar een sleutelrol speelde om de teams die ik ondersteunde te helpen bij hun ontwikkeling tot efficiënte verkopers, marketeers en productmanagers.

'Move forward with purpose and intention' was een andere belangrijke les voor mij.  Dit inspireert me bij het nastreven van de topcertificering van Salesforce, Certified Technical Architect. Als kersvers afgestudeerde in de humane wetenschappen was ik nog erg onzeker toen ik op mijn eerste job mijn pc aanzette, maar dit deed me inzien dat ik alles kon bereiken wat ik wilde, als ik mij over die onzekerheid heen kon zetten.           

Melissa Shepard

Toen ik de kans kreeg om met haar te praten, was ik net een verlegen fan, maar ze was zo lief om een selfie te nemen met mij en een ander Salesforce-idool van me, Melissa Shepard.  

Ik leidde een sessie over het beveiligen van integratie met Salesforce en toepassingen van derden. Dat verliep zeer goed. De analogie tussen huwelijksplanning en beveiliging sloeg aan en leidde tot enkele interessante discussies over het bieden van adequate beveiliging bij het werken met sub-par toepassingen van derden. Bij wijze van follow-up wil ik met een aantal deelnemers een oplossing bedenken om de hiaten in hun huidige oplossing aan te pakken. Dat is het soort werk waar ik voor leef. Oplossingen vinden voor problemen. Een van mijn passies is breien en als ik een kluwen garen heb, is het prettig om het op te rollen tot een mooie bol waarmee ik dan aan de slag kan. Het oplossen van technische problemen geeft mij dezelfde soort voldoening en het gevoel dat alles goed is met de wereld.

Er waren heel wat geweldige sessies op dit evenement. Een pluim voor Martin Humpolec en zijn team voor de puike organisatie van deze conferentie. Ik woonde sessies bij over datamodellering in de datacloud met Melissa Shepard, over de fijne kneepjes van het vak van datatoegang met de kersverse CTA Svata Sejkora (die erg nuttige feedback leverde voor een mock-architectuurpresentatie die ik vorige week gaf in een studiegroep, ik was blij dat ik hem persoonlijk kon ontmoeten), over het gebruik van Data Fetcher, een nieuwe Salesforce Labs-app van de AppExchange met Skye Tyler, en als perfecte afsluiter van de dag, een sessie over vertrouwen opbouwen als architect met Charly Prinsloo. Zoveel dingen die ik kan delen met het team wanneer ik terug op kantoor ben. 


De ervaring als spreker was voor mij het onbetwiste hoogtepunt. Ik koos bewust voor een moeilijk onderwerp om te presenteren, in een domein waarin ik niet overliep van zelfvertrouwen. Ik wilde mezelf uitdagen om mijn kennis te verdiepen en te delen met de geïnteresseerden.  Als context gebruikte ik feestplanning. Dit leek me een goed kader voor architecten om een complex onderwerp met moeilijk te begrijpen concepten op een leuke en toegankelijke manier aan te pakken. Ik ben van plan om ook bij andere conferenties ideeën voor sessies in te dienen, enerzijds om mezelf technisch te blijven uitdagen, maar ook om meer routine te ontwikkelen in het spreken in het openbaar en om mijn zelfvertrouwen op te krikken zodat ik snel leer reageren op vragen en problemen met betrekking tot mijn oplossingen. 

De volgende afspraken op de agenda zijn Wir Sind Ohana, een conferentie georganiseerd door de gebruikersgemeenschap in Berlijn, en Architect Dreamin', een conferentie voor Salesforce-architecten.  Op Wir Sind Ohana geef ik geen lezing, maar zal ik wel samen met Miriam McCabe een sessie leiden over 'Designing Solid Solution Architecture: the Composable Way' op basis van de Well-Architected-principes die Salesforce heeft uiteengezet. Later meer nieuws hierover.

JoAnn Culbertson

      Door JoAnn Culbertson
      Salesforce Solution Architect, Inetum Belgium