five

De vijf van Senior Susy

21 februari 2019

Vitamine R
staffing

Onze Senior QA Engineer Susy zag als stewardess heel de wereld. Een jaar geleden landde ze veilig bij Realdolmen als tester. In vijf antwoorden komen we te weten welke levenskeuzes ervoor zorgden dat ze bij ons terecht kwam en hoe het is om nu Senior Tester te zijn.

 
De meeste voldoening haal je uit iets wat je graag doet, klopt dat ook bij jou?

Het mooie aan testing vind ik de veelzijdigheid. Zelden zit ik heel de dag achter mijn laptop op zoek naar bugs en fouten. Het grootste deel van m’n tijd gaat naar netwerken, ik breng alle partijen samen aan tafel en ga met hen in dialoog over de vereisten en specificaties van het eindproduct.

In de meeste bedrijven gebeuren er weinig of slechte analyses, de requirements zijn dan ook zelden duidelijk. Het komt er dus op aan om zelf een toetsingskader te creëren door in dialoog te gaan met iedereen die in aanraking zal komen met de toepassing. Je gaat op zoek naar de gebruikers van de applicatie en pluist uit hoe die voor hen moet werken. Door goed te luisteren en creatief te denken breng je als senior tester altijd dingen aan het licht waar nog niet bij werd stilgestaan. Creatief denken in een co-creatie modus en doorheen dat proces steeds de dialoog aangaan, dat is mijn energiegever.

Was ‘tester’ je standaard antwoord op de vraag ‘wat wil je later worden?’?

Nee, ik had steevast een ander antwoord klaar dat misschien vaker door kinderen naar voor wordt geschoven als geprefereerde job, namelijk stewardess. Zo geschiedde ook, ik ben 13 jaar lang stewardess geweest op langeafstandsvluchten. Door die job heb ik heel de wereld gezien, ik heb zelfs in het buitenland gewoond. Op een gegeven moment kreeg ik toch de drang om me te settelen. Ik koos voor een job als directiesecretaresse en werd moeder van een leuke dochter. Mijn (ondertussen ex-) man was tester, door hem heb ik het vak onrechtstreeks leren kennen. Na m'n scheiding ging ik onder het mom ‘don’t get mad, get even’ op zoek naar cursussen om zelf ook tester te worden. Ik vond online een cursus, leerde deze helemaal vanbuiten en slaagde op het examen. Alhoewel ik toen eigenlijk nog geen feeling had met testen, ging er door dat certificaat wel een wereld aan jobopportuniteiten voor me open. Ik ging aan de slag als junior tester en heb het vak al doende verder geleerd. Het was een puur emotionele gok maar wel eentje waardoor ik m’n tweede roeping heb gevonden.

Je bent inmiddels 10 jaar bezig met testing, is er een moment dat er voor jou uitspringt waar je echt het verschil hebt kunnen maken met je ervaring?

Op een gegeven moment kwam ik bij een klant waar testing als vak ongekend was. Er werd wel getest maar enkel door eindgebruikers die dat er even bijnamen. Ze schreven geen scenario’s, gebruikten geen tools en er werd niets gedocumenteerd. Een bedrijf zonder testapproach waar ik als tester binnen kwam wandelen, een hele uitdaging. Aangezien er niets was, ben ik beginnen roeien met de riemen die er wel waren zoals bijvoorbeeld Excel. Veel mensen weten niet wat voor mogelijkheden er in dat programma schuilen. Op een dag trok ik een kast open en zag ik een doos van Quality Center liggen, een dure testtool. Waarschijnlijk ooit aangekocht met goede bedoelingen maar daarna in de vergetelheid geraakt. Uiteraard was dat voor mij een geschenk uit de hemel. Ik heb die tool vastgenomen en ben dat beginnen uitleggen aan de mensen daar. Ondertussen is testing in dat bedrijf een echt stokpaardje geworden. Ze beseffen nu dat het hen heel veel geld kan besparen indien het van in het begin wordt ingebouwd. De testingfase die vooraf gaat aan de productie wordt in veel bedrijven nog niet naar waarde geschat. Op zich was ik daar niet aangenomen om testing as such op te zetten maar met m’n pragmatische aanpak en ervaring heb ik wel een hele ommezwaai in beweging gezet. Mijn doorzettingskracht die werd gevoed door m’n ervaring heeft een onbeschreven blad mooi vormgegeven.

Door de ervaring staat er inmiddels ook ‘senior’ voor je functietitel, wat betekent die term voor jou?

Zowel naar de buitenwereld toe, als voor jezelf geeft dat een zekere kracht om sterk in je schoenen te staan. Ervaring, en dus senior zijn, brengt veel zelfstandigheid met zich mee. Je staat mee vooraan als er iets beslist moet worden en je krijgt de vrijheid om je eigen paden uit te tekenen binnen een project. Doorheen de jaren is ook mijn fierheid gegroeid als bijvoorbeeld een applicatie succesvol in de markt wordt gezet. Als senior zit je dichter op een project, vaak heb je het beslissingsrecht in je domein, wat de verantwoordelijkheid maar dus ook de fierheid groter maakt.

Daarnaast komt je vakkennis op een bepaald niveau waardoor alles meer een automatisme wordt en je meer ruimte hebt om te focussen op andere aspecten van een project. Zo verdiep ik mij nu meer in bedrijfsprocessen, iets wat het testen zeker ten goede komt.

Je werkt voltijds extern bij een klant, staat dat in de weg om je verbonden te voelen met Realdolmen?

Ik ben bij Realdolmen terecht gekomen door een bevriende IT-er. Op mijn toenmalige job had ik meer en meer het gevoel een nummer te zijn. Het menselijke aspect ontbrak en dat begon te knagen. Na het bekijken van de jobsite van Realdolmen had ik het gevoel dat ik dat aspect wel zou terugvinden daar. Nu, een jaar later, kan ik concluderen dat mijn buikgevoel weer goed zat. Je voelt de passie voor mensen, hier noemen we het ‘Employee Centricity’. Alhoewel ik steeds bij een klant zit, blijft de navelstreng naar Realdolmen leiden. Dat gevoel vind ik belangrijk, een opdracht bij een klant is eindig, mijn tewerkstelling bij Realdolmen is van onbepaalde duur. Na al die jaren ervaring in de lucht, kan ik dus met zekerheid zeggen dat ik hier veilig en wel geland ben!

Heb jij bakken ervaring waar je het verschil mee kan maken?

Of ook op zoek naar een tweede roeping? Neem eens een kijkje op onze jobsite en we helpen je graag mee op weg.