De toekomst is hybride

De toekomst is hybride

31 May 2021

Hybrid Cloud
Technology review

Bedrijven gaven vorig jaar voor het eerst meer uit aan public cloud dan aan het eigen datacenter. Maar dat betekent geenszins het einde van het on-premise datacenter. De toekomst ziet er meer dan ooit hybride uit. Zo voorspellen talrijke onderzoeksbureaus en bevestigt alvast onze eigen Jo Leemans, directeur Infrastructure Services, Outsourcing & Reselling op basis van wat hij ziet gebeuren bij onze eigen klanten. (bron: DataNews, 25/5/2021)

Facts & figures

Onderzoeksbureau Synergy berekende dat de wereldwijde investeringen in public cloud vorig jaar voor het eerst groter waren dan de uitgaven voor on-premise datacenters. De markt voor infrastructuurdiensten in de cloud nam vorig jaar met 35% toe, terwijl de budgetten voor datacenters met 6% daalden. Het onderzoeksbureau verwacht niet dat bedrijven de komende vijf jaar hun uitgaven voor on-premise datacenters drastisch zullen inperken, maar veronderstelt wel dat de cijfers voor clouddiensten in diezelfde periode pijlsnel zullen blijven stijgen.

 

Het is een verwachting die Gartner deelt. Het onderzoeksbureau gaat ervan uit dat de uitgaven voor cloudprojecten nog zullen versnellen in de nasleep van de coronacrisis, bovenop de inspanningen die nodig zijn om de bestaande initiatieven in de cloud te onderhouden. De uitgaven voor de verschuiving richting cloud zullen volgens Gartner over drie jaar toenemen tot 45% van het budget.

Eigen datacenter blijft relevant

“Public cloud komt nu op volle toeren”, zegt Jo Leemans, directeur Infrastructure Services, Outsourcing & Reselling bij Inetum-Realdolmen. “België liep op dat vlak altijd wat achter, maar de coronacrisis zorgde voor een stroomversnelling.” Het betekent echter niet dat bedrijven nu plots zomaar alles in de public cloud plaatsen. “Het eigen, on-premise datacenter blijft relevant. Voor sommige workloads, denk aan realtime toepassingen die steunen op artificiële intelligentie, blijft dat een must.” Bedrijven komen in de praktijk zo uit bij een hybride omgeving, met naast het eigen datacenters nog één of meer public clouds. “De grote uitdaging van de toekomst is een oplossing te vinden om die hybride omgeving efficiënt te beheren.

Een kant-en-klare oplossing is daarvoor nog niet meteen beschikbaar. “We zien wel het cloudplatform van VMware en toepassingen als Terraform”, zegt Jo Leemans, “maar echt sluitende oplossingen zijn dat nog niet. Het wel een domein waarin zowat iedereen volop aan het investeren is. Maar ook dat is een moeilijke oefening: die bedrijven moeten vandaag kiezen welke richting ze daarmee uitgaan, terwijl ze helemaal niet zeker kunnen zeggen wat de juiste richting is.” Jo Leemans vergelijkt het met wat we in de gemiddelde huiskamer aantreffen. “Het tv-toestel, de decoder voor digitale tv, de dvd-speler, het surround-systeem: allemaal hebben ze hun eigen afstandsbediening, met tientallen knopjes en functies. Dat is de hybride omgeving vandaag: alles apart beheerd, in verschillende consoles met heel veel functionaliteit. Maar je kunt ook naar één enkele afstandsbediening gaan, met alle basisfuncties, maar ook minder complexiteit.”

Cloudervaring

Het grote vraagstuk blijft tot nader order: waar brengt een onderneming welke applicatie het best onder? “Dat kantoortoepassingen, maar ook ERP en CRM optimaal in de cloud passen, ligt voor de hand”, stelt Jo Leemans. “Bedrijven kijken ook almaar vaker naar de cloud voor specifieke, bedrijfskritische toepassingen.” Kostenbesparing – ooit het argument bij uitstek voor de cloud – lijkt daarbij vandaag niet langer de belangrijkste drijfveer. “Bedrijven gaan in de public cloud vooral op zoek naar wendbaarheid en schaalbaarheid: makkelijk een omgeving aan- of uitzetten, bijvoorbeeld als testomgeving, of snel kunnen inspelen op veranderingen in de nood aan rekenkracht of opslag.”

In het ideale scenario, streven bedrijven de situatie na waarbij ze de flexibiliteit van de public cloud combineren met de beschikbaarheid en nabijheid van on-premise infrastructuur. Oplossingen als Dell Flex on Demand en HPE GreenLake spelen daar op in: ze leveren on-premise infrastructuur in het datacenter van de klant, maar die betaalt in functie van zijn verbruik. Zo vermijdt de klant de up-front investering die traditioneel met een eigen datacenter samenhangt. Tegelijk voorzien de leveranciers in voldoende buffercapaciteit. Is het nodig snel op te schalen, dan is ook dat mogelijk in het eigen datacenter, net zoals dat in de public cloud het geval zou zijn.

Clouddiensten in de edge

De recente onderbrekingen in globale supply chains – onder meer door de blokkering van het Suezkanaal – laten vermoeden dat de maakindustrie op termijn een deel van haar productiecapaciteit weer iets dichter bij huis zal organiseren. “En dan komen we onvermijdelijk weer bij on-premise infrastructuur uit”, zegt Jo Leemans. “De aansturing van productielijnen gebeurt idealiter met servers die zich dichtbij bevinden: niet in de public cloud, zelfs niet in een centraal datacenter, maar in de edge. Dat is zeker het geval wanneer die aansturing gebruik maakt van artificiële intelligentie en daarvoor in real time zware berekeningen moet kunnen uitvoeren en terugkoppelen.”

Het volledige DataNews-artikel leest u hier. 

Meer weten over wat cloud voor uw organisatie kan betekenen?

Ontdek het tijdens talrijke deep-dives. On-demand beschikbaar.

Related Case studies

Schrijf u in voor onze maandelijkse Wiki Feed!

Blijft u graag op de hoogte van de laatste nieuwigheden en updates in het domein van hardware & licenses?

Schrijf u hier in.